3 ting I skal være opmærksom på når I får installeret dørautomatik
Mange virksomheder, institutioner og boligforeninger har hver dag en masse persontrafik gennem dørene i bygningen. For at sikre en smidig persontrafik kan dørautomatik være en ideel løsning, men før jeres boligforening eller virksomhed får installeret dørautomatik bør I overveje en række ting. Vi har samlet vores sikringseksperters 3 bedste anbefalinger, læs med her.
Hvad er dørautomatik
Først og fremmest – hvad er dørautomatik egentlig? Dørautomatik eller dørstyring, indbefatter både dørlukkere og dørpumper, der sørger for at åbne og lukke dørene. Dørstyring findes både i mekaniske og elektroniske versioner. Den mekaniske dørpumpe sikrer at døren lukkes mekanisk, og er derfor ideel på indvendige samt udvendige døre, man ikke ønsker skal være åbne hele tiden. Den elektroniske dørautomatik sørger for at åbne og lukke dørene. Og i dette indlæg vil vi primært gennemgå hvad du skal være opmærksom på hvis du får installeret den elektroniske dørautomatik.
Det skal I være opmærksom på ved installationen af en automatisk dør eller port
1. Beboerne og brugerne
Vigtigst af alt når man skal have dørautomatik er at tænke på brugerne og deres forskellige behov. Det stiller nemlig visse krav til sikkerhed og automatik.
Der vil være stor forskel på hvem, der anvender dørautomatikken i en boligforening og i et kontormiljø. I boligforeningen skal man tage højde for beboere i alle aldre og særlige behov. Ældre kan have behov for ekstra tid til at komme igennem døren, uden der er chance for de bliver ramt af den. Børn derimod tænker ikke altid over farezoner. Derfor er det vigtigt at imødekomme alle brugere med specielle behov.
2. Sikkerhed og farezoner
Ved en automatisk dør er der en række farezoner I skal være opmærksomme på i boligforeningen eller virksomheden. Særligt svingområdet, området bag døren og området mellem dørkarm og dørbladet kan være farezoner for brugere.
I dørens svingområde kan personer eller genstande blive ramt af døren. Derfor skal det sikres at døren stopper før en kollision. Derudover er det vigtigt at sikre at døren ikke lukker for hurtigt, og ikke før personer er nået helt igennem. I sådanne tilfælde skal døren stoppe og eventuelt genåbne.
Bag døren kan der være risiko for at blive mast, da objekter eller personer kan komme i klemme mellem dør og væg. Derfor er det vigtigt at døren stopper før vedkommende eller objektet rammes.
Derudover er der mellem dørkarm og dørbladet mulighed for at klemme fingre og hænder, når døren åbner eller lukker. Det er vigtigt at den automatiske dør stopper, hvis vi stikker amen ind mellem dør og dørkarm.
Med montering af sikkerhedsensorer kan det sikres at døren ikke rammer beboere eller objekter. Dette kræver dog at sensorerne er indstillet korrekt og kommunikere med maskinen, der styrer åbningen og lukningen.
3. Lovpligtig sikkerhedsstandard & vedligeholdelse
I 2013 trådte EU standard DS/EN 16005 i kraft. Den omfatter alle nye automatiske døranlæg og foreskriver at automatiske døre kun må sættes i drift, når de overholder DS/EN 16005. DS/EN 16005 standarden kræver, at der skal foretages et årligt eftersyn, så sikkerheden altid er i orden.
Når installationen af dørpumper er færdig, er det derfor vigtigt at tænke på service og hvordan installationen holdes ved lige. For at sikre sikkerheden hele tiden er i orden anbefales det, at dørautomatikken eftergås hver 6 måned, da døren ændrer sig i takt med temperatur og luftfugtighed. Dørautomatik bør jævnligt reguleres så behagelig lukning sikres. Dette forebygger slid på døre og beslag. Derfor er det vigtigt, at serviceintervallerne overholdes for at få den længst mulige levetid.
Hvis dørpumpen, lukkeren eller automatikken er placeret udendørs, anbefales smøring af alle bevægelige metaldele. Aluminium og plastdele bør ikke smøres. Udover en smurt dørpumpe/dørlukker, er det vigtigt at døren kører let og hængslerne samt låsekassen er smurt, da dørpumpen/lukkeren ellers ikke kan lukke døren ordentligt.
Derudover, kan skruer med tiden blive løse eller trænge til udskiftning. Eventuelle løse skruer skal da efterspændes.
Med jævnligt servicebesøg sikres det, at dørpumpen, lukkeren eller automatikken fungerer gnidningsfrit og sikkert for brugerne hele året.
Skal I have dørautomatik i virksomheden eller boligforeningen?
KEYPARTNER installerer og monterer dørautomatik i både virksomheder og boligforeninger. Det gælder både elektronisk dørautomatik og almindelige mekaniske dørpumper. Og vores installationer overholder alle standarder og bliver CE-mærket.
Vi garanterer dig den bedste vejledning og løsning til jeres nye automatiske dør. Vi udfører alle typer af installationer og har stor erfaring med specialløsninger, der tager højde for alle brugeres behov.
Vi stiller også gerne op til et møde os jer, om det er på bestyrelsesmøder, generalforsamlinger eller i en anden sammenhæng.
Lad KEYPARTNER stå for vedligeholdelse af dørautomatikken og bevar brugernes sikkerhed
Døre er udsat for vind og vejr året rundt, hvilket gør at materialerne arter sig forskelligt. For at sikre at dørene fungerer optimalt bør disse efterses hvert halve år. Optimalt i juli og december måned.
Der er flere gode grunde til at vedligeholde og reparere bygningens yderdøre. Dørautomatikken holder i flere år, hvis de jævnligt vedligeholdes. En velholdt yderdør er også vigtig for, hvordan bygningen tager sig ud. Det er en af de allerførste ting, der ses når kunder, familie og andre ankommer. Hvis dørautomatikken ikke vedligeholdes, kan der i værste fald opstå følgeskader, som kan være dyre at udbedre.
Udover at sikre at dørautomatikkens sensorer er indstillet korrekt ved et serviceeftersyn, kortlægger KEYPARTNERS montører fremtidige reparationer for at undgå at mindre skader udvikler sig, og bliver dyrere og langt større reparationer.
Samtidig gennemgår KEYPARTNERs montører alle skruer og beslag, og udskifter eventuelle. Under servicebesøget sørger KEYPARTNER selvfølgelig også for at, alle relevante dele smøres.