Skip to main content
Udskiftning af lås til hoveddør

Er din lås til hoveddøren sikker?

Mange danske hjem er desværre forsynet med usikre låse. Hvilket betyder at boligen ikke er sikret optimalt mod indbrud. En gammel og usikker låsecylinder i hoveddøren gør det nemt for tyven at få adgang til dit hjem. Få svar på hvorvidt du bør udskifte din lås, her.

Nye låse gør det sværere for tyven

De fleste indbrud der bliver begået i danske hjem skyldes at sikkerhedsniveauet ikke er tilstrækkeligt. Det er sørgeligt at erkende at vi måske selv kunne have sikret os mod et indbrud, især hvis skaden allerede er sket. Man skal selvfølgelig huske at man ikke altid kan være herre over, hvor og hvornår tyven begår indbrud. Men hvis du har en sikker lås til hoveddøren er du i hvert fald et skridt tættere på at være sikret. Nedenfor har vi samlet vores anbefalinger til hvornår du bør udskifte din lås til hoveddøren og hvilken lås du bør vælge.

LÆS OGSÅ: Indbrudssikring af din bolig

Hvornår skal låsen skiftes?

Generelt stilles der ikke krav til boligejere om, hvilke låse der skal være i husets døre, hverken hvad angår alder, type, eller mærke. Det er meget forskelligt hvornår man anbefaler en udskiftning af låsen. Men det er som regel en god idé at udskifte dørlåsen, hvis: 

  • Du flytter et nyt sted hen 
  • Du bor i en bolig af ældre dato 
  • Dørlåsen aldrig er blevet udskiftet 
  • Dørlåsen er slidt 
  • Dørlåsen har lav sikkerhed 

Mange låse er for gamle eller slidte, og lever derfor ikke op til de krav om sikkerhed der er i dag. Det anbefales at man får udskiftet sin lås hvis den er mere end 10 år gammel, så den lever op til de standarder, der er i dag. Sikkerhed og teknologi har udviklet sig meget over årene, og man kan ikke forvente at sikkerheden er i top, hvis låsen er gammel og slidt.

Derudover er det en god idé at udskifte låsecylinderen, hvis du flytter et nyt sted hen. Det kan være svært at vide om der findes tidligere ejere eller lejere, som stadig har nøgler til din lås til hoveddøren. Derfor er det mest optimalt at udskifte låsecylinderen, når du flytter i en ny bolig.

Mange danske hjem er udstyret med låse, som tyven let kan dirke op. Det er ikke til at se med det blotte øje, om låsecylinderen er af høj eller lav sikkerhed. To cylindre kan nemlig se helt ens ud, men byde på både høj og lav sikkerhed. Det er kun muligt at se forskel hvis man kigger på selve nøglen. Du kan kende en usikker låsecylinder på, at dens nøgle har et rundt hoved og kun har 5 stifter. Nøglen kan frit kopieres og indbrudstyven kan let dirke låsen op. Vil du have en mere sikker låsecylinder, bør du vælge en cylinder med mindst 6 stifter, og hvis nøgle har et trapez-formet udseende med et ovalt og rundt hul i.

LÆS OGSÅ: Omlægning af dørlås

  5-stiftet nøgle med lavt sikkerhedsniveau 6-stiftet nøgle med lavt sikkerhedsniveau til lås til hoveddør 6-stiftet nøgle med bedre sikkerhedsniveau til lås til hoveddøren 6-stiftet nøgle med højt sikkerhedsniveau. perfekt til lås til hoveddøren
Test sikkerheden af din låsecylinder ved at tage et kig på din
nøgle. Trænger din lås til en udskiftning?

Trænger din lås til hoveddøren til en sikkerhedsopgradering?

Kan du nikke genkendende til flere af ovenstående punkter? Ja, så er det på tide at få foretaget en udskiftning af låsen eller at få låsen tjekket.

Står du og skal have udskiftet din lås og gerne vil vælge en sikker lås, kan du lade dig rådføre af en låsesmed, som kan give rådgivning på baggrund af de døre, der er i dit hjem.

KEYPARTNER stiller med glæde erfaring og viden til rådighed. Kontakt os, så vi kan tage en uforpligtende snak om hvordan du kan optimere sikkerheden af låsene i hjemmet.

LÆS OGSÅ: Elektronisk dørlås

Alt du skal vide om din lås

Hvornår bør jeg udskifte låsen i hoveddøren?

Udskift låsen, hvis: Låsen er mere end 10 år, du er flyttet i ny bolig, du har mistet flere nøgler, du bor i en bolig af ældre dato, låsen aldrig er blevet udskiftet, låsen er slidt eller låsecylinderen har lav sikkerhed

Hvordan ved jeg min lås er sikker?

Det er ikke til at se med det blotte øje, om låsecylinderen er af høj eller lav sikkerhed. To cylindre kan nemlig se helt ens ud, men byde på både høj og lav sikkerhed. Det er kun muligt at se forskel hvis man kigger på selve nøglen.

Hvilken lås har et lavt sikkerhedsniveau?

Du kan kende en usikker låsecylinder på, at dens nøgle har et rundt hoved og kun har 5 stifter. Nøglen kan frit kopieres og indbrudstyven kan let dirke låsen op.

Hvilken lås er sikker?

En lås med en cylinder der har mindst 6 stifter. Du kan kende en sikker lås på dens nøgles trapez-formet udseende med et ovalt og rundt hul i.