Skip to main content
Gammel dørlås - dørlåsen skal udskiftes efter 10 år

Låsens historie

For at der kan findes låsesmede, må der findes låse. Det giver sig selv. Men hvor længe har der egentlig eksisteret låse, og hvilke forskellige former har låse antaget i historiens gang?

I dag værner vi om vores hjem, for hjemmet er vores base. Stedet, hvor vi har vores personlige ejendele og værdier. Vi gør derfor alt, hvad vi kan, for at holde ubudne gæster væk, og her er låsen vores bedste sikkerhedsforanstaltning.

Det er dog langt fra altid, der har været låse til at forhindre tyve i at stjæle vores materielle ting.

LÆS OGSÅ: Dørlås

De første låse

De første arkæologiske beviser på låsesystemer er ca. 4000 år gamle og stammer fra Egypten, Assyrien og Persien. Disse låse fungerede ved, at man lagde en bjælke på tværs af portens inderside, således at uvedkommende ikke kunne åbne porten.

Låsens næste udviklingsstadie blev en mekanisk lås med dertilhørende trænøgler. En række stifter i forskellige længder faldt ned i borehuller, og på den måde kunne alene nøglen med de rette takker løfte dem op igen. Låsene var træklodser, som havde en længde fra 30 op til 60 cm.

Låsen moderniseres

I de senere låse, der blev udviklet, blev nøglen et centralt element. Det var i 1860’erne, cylinderlåsen, som vi kender i dag, blev opfundet. Bagmanden var en amerikaner ved navn Linus Yale.

I dag er den mest anvendte låsetype cylinderlåsen. Denne består af en cylinder med et antal borede kanaler, typisk fem eller seks, hvori der er placeret små spiralfjedre, ligesom der er under- og overstifter af forskellig længde. Når den rette nøgle indføres i cylinderen, vil nøglens udskæring løfte stifterne op, således at de ligger på niveau med cylindertromlens overkant, hvorefter cylindertromlen kan drejes rundt, og låsen åbnes.

Der findes også mange andre typer låse baseret på andre principper end cylinderlåsen. Fx bliver elektroniske låse – baseret på indtastning af en kode – mere og mere almindelige.

adgangskontrol

Den moderne elektroniske lås

Der er sket lidt siden datidens Egypten, Assyrien og Persien udviklede de første låse. Den nyeste udvikling inden for låseverdenen er at låsen er blevet elektronisk. Med den enorme teknologisk udvikling af låsen er det nu muligt at erstatte den mekaniske lås og klassiske nøgle, med en digital lås og dertil hørende kode, nøglekort, smartphone app eller chip. Med den nye elektroniske lås er det altså blevet muligt helt at vinke farvel til nøglerne. Du kan altså slippe for nogensinde at skulle fumle nøglen op af lommen eller fra bunden af tasken, når du kommer hjem med favnen fuld af indkøbsvarer. Med de nye låse kan du åbne døren med kode, nøglebrik eller endda din smartphone.

Udviklingen har også betydet at du aldrig mere skal være bekymret, for du ikke har låst døren og dit hjem står åbent for potentielle indbrudstyve. Med den nyeste teknologi kan du altid kontrollere hvorvidt du har husket at låse døren. Det sker via låsens dertilhørende app.

Mister du en nøgle?

Hvis det skulle hænde at en nøglebrik skulle blive væk, kan du altid slette denne fra systemet. På den måde er dit hjem eller virksomhed altid sikret optimalt. Samtidig slipper du for at skulle skifte alle låse eller nøgler, hvis en nøgle bliver væk.

Det samme gør sig gældende, hvis du har behov for at give en håndværker, en ny lejer eller andre adgang til din bolig. Du slipper helt for at skulle udveksle nøgler eller være tilstede på adressen når vedkommende har mulighed for det. Den elektroniske låse gør det muligt at tildele gæster, lejere eller håndværkere en midlertidig kode til deres brug. På den måde sikre de moderne elektroniske låse mere fleksibilitet i vores hektiske hverdag.

LÆS OGSÅ: Elektronisk lås

Hvornår skal låsen skiftes?

Ligner din lås noget fra datidens Egypten, så er det nok på tide at få låsen skiftet. Spøg til side. Din lås på hoveddøren behøves langt fra at være elektronisk, for at sikre dit hjem og dine værdigenstande. Men en ny mekanisk låse sikrer dit hjem langt bedre end gamle dørlåse. Har du spørgsmål til, hvor lang tid det tager at skifte din lås? Hvordan processen fungere og hvad en ny lås kan hjælpe med? Så er du mere end velkommen til at kontakte os eller ringe til os på 82 82 82 09

Derfor er det fornuftigt at overveje, hvorvidt det er ved at være tid til at udskifte din lås. Som en tommelfingerregel anbefaler låsesmede at låsen bør skiftes mindst hver tiende år, for at opretholde husstandens sikkerhed. Det samme gør sig gældende hvis du er flyttet i en ny bolig, har mistet flere nøgler, låsen er blevet slidt eller har et lavt sikkerhedsniveau. Så er det altså på tide at få kontaktet en professionel låsesmed og få udskiftet eller omstillet din lås.

Låsesmede anbefaler:

  • Udskift låsen hvis den er mere end 10 år gammel
  • Udskift låsen hvis du er flyttet i ny bolig
  • Udskift låsen hvis du har mistet en eller flere nøgler
  • Udskift låsen hvis den aldrig er blevet skriftet!
  • Udskift låsen hvis den har et lavt sikkerhedsniveau
  • Udskift låsen hvis den er slidt

Er du i tvivl om hvor sikker din nuværende lås er? Tjek din lås’ sikkerhedsniveau med ovenstående video.

KEYPARTNER din moderne låsesmed

Medmindre du anvender en af de forhistoriske typer låse til beskyttelse af dit hjem, så kan vi hos KEYPARTNER hjælpe dig, når du står og skal bruge en låsesmed. Dette gælder uanset, om du har låst dig ude og skal have adgang til dit hjem, eller hvis du vil have hjælp til installering af et låsesystem i dit hjem.

Måske er du ikke klar til at hoppe med på den nyeste teknologiske udvikling og få monteret en elektronisk lås i dit hjem. Så bare rolig. KEYPARTNERs låsesmed kan hurtigt og nemt montere en sikker og ny mekanisk lås i dit hjem. En ting er nemlig sikkert. En ny mekanisk lås giver dig en langt bedre sikkerhed end dørlåse af ældre dato!