Nøglebestilling| 82 82 82 09
Gammel dørlås - dørlåsen skal udskiftes efter 10 år

Låsens historie

For at der kan findes låsesmede, må der findes låse. Det giver sig selv. Men hvor længe har der egentlig eksisteret låse, og hvilke forskellige former har låse antaget i historiens gang?

I dag værner vi om vores hjem, for hjemmet er vores base. Stedet, hvor vi har vores personlige ejendele og værdier. Vi gør derfor alt, hvad vi kan, for at holde ubudne gæster væk, og her er låsen vores bedste sikkerhedsforanstaltning.

Det er dog langt fra altid, der har været låse til at forhindre tyve i at stjæle vores materielle ting.

De første låse

De første arkæologiske beviser på låsesystemer er ca. 4000 år gamle og stammer fra Egypten, Assyrien og Persien. Disse låse fungerede ved, at man lagde en bjælke på tværs af portens inderside, således at uvedkommende ikke kunne åbne porten.

Låsens næste udviklingsstadie blev en mekanisk lås med dertilhørende trænøgler. En række stifter i forskellige længder faldt ned i borehuller, og på den måde kunne alene nøglen med de rette takker løfte dem op igen. Låsene var træklodser, som havde en længde fra 30 op til 60 cm.

Låsen moderniseres

I de senere låse, der blev udviklet, blev nøglen et centralt element. Det var i 1860’erne, cylinderlåsen, som vi kender i dag, blev opfundet. Bagmanden var en amerikaner ved navn Linus Yale.

I dag er den mest anvendte låsetype cylinderlåsen. Denne består af en cylinder med et antal borede kanaler, typisk fem eller seks, hvori der er placeret små spiralfjedre, ligesom der er under- og overstifter af forskellig længde. Når den rette nøgle indføres i cylinderen, vil nøglens udskæring løfte stifterne op, således at de ligger på niveau med cylindertromlens overkant, hvorefter cylindertromlen kan drejes rundt, og låsen åbnes.

Der findes også mange andre typer låse baseret på andre principper end cylinderlåsen. Fx bliver elektroniske låse – baseret på indtastning af en kode – mere og mere almindelige.

KEYPARTNER

Med mindre du anvender en af de forhistoriske typer låse til beskyttelse af dit hjem, så kan vi hos KEYPARTNER hjælpe dig, når du står og skal bruge en låsesmed. Dette gælder uanset, om du har låst dig ude og skal have adgang til dit hjem, eller hvis du vil have hjælp til installering af et låsesystem i dit hjem.

Kontakt os uforpligtende

Få en optimal løsning, til lige præcis jeres behov

OBS: Når du indsender dit navn, e-mail og telefonnummer i kontaktformularen, benytter vi dine persondata mhp. at skabe den ønskede kontakt. Læs mere her.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Footer Logo
Vil du have en sikkerhedsløsning der holder?
Kontakt os og hør hvad vi kan gøre for dig.
Døgnvagt 24/7

KONTAKT OS

  • Øster Søgade 36, 1357 København K
  • 82 82 82 09
  • info@keypartner.dk
  • CVR-Nr. 36963964

CERTIFICERET AF

Cerfidan
forsikring og pension
Ruko